Klopi in bolezni, ki jih prenašajo

Klopi in bolezni, ki jih prenašajo

Klopi (Ixodoidea) so dobro znana naddružina pajkovcev, ki jih natančneje klasificiramo med pršice (Acarina).

Na svetu živi okoli 860 poznanih vrst klopov, vsi klopi so zunanji zajedavci na vretenčarjih (plazilcih, ptičih in sesalcih). Za Slovenijo je znanih 16 vrst ščitastih ali trdih klopov. Ščitasti klopi se prehranjujejo trikrat v življenju, pred vsako preobrazbo in samice še pred tvorbo jajčec, vsakič na drugem gostitelju, le pri nekarih vrstah ostanejo osebki na isti živali, s čemer je število gostiteljev zmanjšano na dva ali celo samo enega. Usnjati klopi se prehranjujejo priložnostno in na gostitelju ne ostanejo dolgo (za razliko od ščitastih, kjer je lahko odrasla samica prisesana do nekaj dni).

Klopi se od ostalih pršic razlikujejo predvsem po telesni velikosti in specializiranem obustnem aparatu, prilagojenem za sesanje krvi. Veliki so od enega do 30 mm, pri čemer je njihova velikost odvisna od prehranjenosti – s krvjo do konca napita žival ima raztegnjen zadek in je mnogo večja kot običajno. Najopaznejši del obustnega aparata je koničast »jeziček« (hipostoma), ki je po vsej površini porasel z ostrimi, nazaj ukrivljenimi zobci in s pomočjo katerega se klop pritrdi v gostitelja.

Večina klopov čaka gostitelja na kakšnem izpostavljenem mestu (npr. na vrhu travne bilke). Ko pride gostitelj mimo, ga zaznajo s kemo- in mehanoreceptorji ter se ga bliskovito oklenejo. Nekateri klopi pa gostitelja tudi aktivno zasledujejo po tleh. Na gostitelju poiščejo mesto, kjer so tik pod kožo žile in se prisesajo. To je največkrat na notranji strani sklepov pri sesalcih, pri plazilcih in ptičih pa okoli oči ali kljuna.

PRIPOROČAMO

 • You've just added this product to the cart:

  SPORT LAVIT INSEKTEN BLOCKER losjon 200ml

  0 out of 5

  SPORT LAVIT INSEKTEN BLOCKER losjon 200ml

  SPORT LAVIT INSEKTEN BLOCKER-ZAŠČITNO SREDSTVO PROTI INSEKTOM je repelent, ki nudi zanesljivo zaščito pred klopi, obadi, komarji, mušicami, muhami ter drugimi nadležnimi insekti.

  11,95 

PRIPOROČAMO

Pomen za človeka

Človek ni glavni gostitelj za nobeno vrsto klopa. Klopi, ki zajedajo na človeku, pa so kljub temu pomembni iz medicinskih razlogov, saj delujejo kot prenašalci mnogih nevarnih bolezni.

Med najpomembnejšima sta klopni meningoencefalitis (bolj poznan kot klopni meningitis) in lymska borelioza.

Po negativnem vplivu na zdravje ljudi jih globalno prekašajo samo komarji. Nevarnost predstavljajo tudi toksini in druge snovi v klopovi slini. Prvi lahko povzročijo klopno paralizo, na druge snovi pa se lahko organizem odzove s preobčutljivostjo in nastopi alergijska reakcija.

Posredno povzročajo klopi nevšečnost tudi z zajedanjem in prenašanjem bolezni na domače živali.

Proti boleznim, ki jih prenašajo klopi, se borimo na več ravneh, večina od katerih vključuje ukrepe, ki zadevajo klope kot prenašalce.

 • Na ravni populacije je tak ukrep uravnavanje številčnosti klopovih običajnejših gostiteljev (npr.srnjadi), kar posredno vpliva tudi na populacijo klopov, ki se na njih prehranjujejo. Za velike sesalce se uporabljajo tudi gobe, prepojene z akaricidom, ki jih nameščajo blizu zbirališč divjadi, npr. krmišč.
 • Za preventivo na ravni posameznika se priporočajo fizične in kemijske metode preprečevanja pika ter širjenja bolezni. Najenostavnejši ukrep je izogibanje rizičnim območjem kjer je potrjena prisotnost okuženih klopov, ali vsaj nošenje dolgih oblačil in pregledovanje telesa po sprehodu v naravi. Proti meningoencefalitisu se borimo tudi s preventivnim cepljenjem posebej izpostavljenega dela prebivalstva (npr. gozdarjev).
 • Kadar se klop prisesa, ga je najbolj priporočljivo odstraniti s pinceto. Kemična sredstva, kot so eterična olja ipd., lahko povzročijo, da klop refleksno izloči še več sline, s čemer se poveča možnost za okužbo.
 • Nekatere bolezni, ki jih prenašajo klopi, zdravimo naknadno z antibiotiki

Seveda je nesmiselno, da zaradi klopov ne bi hodili ven. Če se odpravljate v naravo, predvsem v gozd, se je treba zaščititi. Boljše je, da hodite po poti in ne po gošči ali visoki travi. Za v gozd se je najprimernejše obleči v majico z dolgimi rokavi in dolge hlače. Ne bo odveč, če hlačnice zataknete v obuvala, uporabno je tudi, če nosite svetla oblačila, saj boste tako klope lažje opazili.

Zelo pomembno je, da se po vrnitvi iz gozda temeljito pregledate. Če je klop že pritrjen, ga čimprej odstranite, kajti tako se zelo zmanjša možnost, da bi zboleli za lymsko boreliozo ali klopni meningoencefalitis.

Share this post

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja